بسته بندی مناسب برای انواع غذاها (کباب، ساندویچ، سالاد و ...) | پاپک
بسته بندی مناسب مواد غذایی و علیالخصوص غذاها ضامن کیفیت و ماندگاری آن میباشد و بهتر است بدانیم هر غذا را به چه شکل باید بستهبندی کنیم.

بسته بندی مناسب برای انواع غذاها
بسته بندی مواد غذایی ضامن سلامتی آنهاست. صنعت بسته بندی روز به روز در حال گسترش است و هر بار ایدههای جدیدتری وارد این عرصه میشوند. هر غذا باید به شکل و فرم مخصوص خود بسته بندی شود و نمیتوان یک نوع بستهبندی را برای تمام غذاها به کار برد. بسته بندی مناسب مواد غذایی میتواند خرید و فروش بیشتر آن را نیز تضمین کند.
هر کدام از غذاها بستهبندی خاص و ویژهی خود را دارند. غذاهای گرم به یک شکل بستهبندی میشوند و غذاهای سرد و مواد غذایی غیرگرم به شکلی دیگر بسته بندی میشوند. فستفودها، غذاهای آبکی و غیر آبکی و مواردی از این دست هر کدام به شکل خاص و منحصر به فرد خود بستهبندی میشوند.
عناوین و تیترهایی که در این مقاله به آنها پرداخته میشود:
- انواع بسته بندی مواد غذایی
- کدام غذا و کدام بسته بندی؟
- صنعت غذا و صنعت بسته بندی
قبل از هر چیز بهتر است با بسته بندی و به طور خاص با انواع بسته بندی مواد غذایی آشنا شویم و برای هر کدام توضیح مناسب را ارائه دهیم. سپس به بسته بندی مناسب مواد غذایی و انواع غذاها به طور ویژه و خاص خواهیم پرداخت.
انواع بسته بندی مواد غذایی
تصور کنید داخل یک فروشگاه بزرگ قدم میزنید. میتوان به جرات گفت همهی مواد یک نوع بستهبندی خاص خود را دارند. لوازم بهداشتی بستهبندی مشخصی دارند، خشکبار و آجیلها بستهبندی منحصر به فرد خود را دارند و بسته بندی مواد غذایی هم تا حدی مشخص است. اما در حالت کلی این بسته بندیها از چند دسته خارج نیست. 7 مورد از انواع بسته بندی مناسب برای مواد غذایی و ویژگیهای آنها در ادامه آورده شده است:
- کارتن
کارتنها و یا در اصطلاح دقیق آن کارتن مقوایی یا کاغذی نوعی از بسته بندی مواد غذایی و سایر اقلام خوراکی و غیرخوراکی هستند. کارتنها تقریبا برای تمام دستهها کارکرد دارند. از تخم مرغ تا چیپس و پفک و ... برای حمل و نقل راحتتر از کارتنهای مقوایی استفاده میکنند. این کارتنها در دو نوع تک لایه و دولایه موجود هستند. کارتنها در ابعاد کوچک تا ابعاد بسیار بزرگ وجود دارند. بسته به نوع جنس و نوع حمل و نقل آن ابعاد آن نیز متغیر است.
- قوطی
برای بسته بندی مناسب مواد غذایی آبکی و کنسروها و رب و تنماهی و ... معمولا از قوطی استفاده میکنند. قوطیها قدرت نگهداری بالایی دارند و به دلیل عدم نفوذپذیری آب و هوا به داخل آن، مواد غذایی را به مدت بسیار زیادی کاملا سالم نگه میدارند. این قوطیها کاملا وکیوم شده هستند و تقریبا همهِی ما چندتایی از آنها داخل یخچال خود داریم. قوطیها در دو حالت کاملا پرسی که در آنها تنها با بریدن و یا استفاده از ضامن باز میشود و یا حالت در جدا وجود دارند. در حالت در جدا معمولا امکان نفوذ هوا به داخل قوطی وجود دارد. این قوطیها در دو نوع فلزی و شیشهای وجود دارند.
- جعبهها
جعبهها پراستفادهترین و گستردهترین انواع بسته بندی مواد غذایی هستند. جعبههای شیرینی، جعبه خوراکی، جعبه پیتزا و ... بخش بزرگی از بسته بندی اقلام موردنیاز ما را تشکیل دادهاند. این جعبهها در حالت مقوایی و پلاستیکی موجود میباشند. از جعبهها برای بسته بندی غذا برای ارسال با پیک نیز استفاده می کنند. جعبهها در دو حالت در جدا و یا همراه با در ارائه میشوند. معمولا برای پلمپ در جعبهها از یک برچسب بر روی آن استفاده میشود.
- کیسه
آخرین باری که یک کیسه برنج خریدهاید کی بوده؟ کیسه بیشتر برای اقلام و مواد غذایی مشابه برنج به کار میرود. لوبیا و عدس و بقیه خشکبارها نیز عمدتا با این نوع بسته بندی به فروش میرسند. این کیسهها در ابعاد کوچک تا ابعاد بسیار بزرگ وجود دارند و معمولا برای حمل راحت آن بستهبندی مخصوص به خود را دارند. کیسههای پلاستیکی و کیسههای کاغذی در حال حاضر بسیار رواج دارند. معمولا در این کیسهها در حالت دوخت یا چسب حرارتی کاملا پلمپ میشود.
یک پیشنهاد: کیسههای پلاستیکی به دلیل آسیبی که به محیط میزنند و وجههی طبیعت را خراب میکنند اصلا گزینهی خوبی برای بستهبندی نیستنند و در حال حاضر کیسههای کاغذی و کیسههای گیاهی بسیار بهتر هستند و اگر دوستدار محیط زیست هستید سعی کنید به نحوی فرهنگ استفاده از کیسههای کاغذی و گیاهی را باب کنید. دنیای بدون پلاستیک دنیای قشنگتری خواهد بود.
- سینیها
انواع دیگری از بستهبندی که به قول معروف حالت سینی شکل دارند بیشتر برای مواد غذایی نظیر ران و جگر مرغ و یا قارچ و مواردی از این دست که عموما با سلفون پوشانده میشوند کارکرد دارد. مشاغل سنتی در حوزه غذا و مواد غذایی از این نوع بستهبندی بسیار استفاده میکنند. برای بستهبندی آجیلها و حلوا هم این نوع بستهبندی بسیار ایدهآل است.
- وکیوم
بسته بندی وکیوم هم برای نگهداری مواد غذایی بسیار مناسب میباشد. بسته بندی مواد غذایی و مخصوصا غذاها و موادی که رطوبت و هوای موجود باعث فاسد شدن آنها میشود اگر با روشهای معمول و سنتی انجام شود جوابگو نمیباشد و باید هوای داخل آن به نحوی خالی شود که در اصطلاح به آن وکیوم میگویند. وکیوم کردن حجم مواد غذایی را هم کمتر می کند و برای این کار از پلاستیکهای مخصوص وکیوم استفاده میشود.
- لمینت
نوع بستهبندی لمنیت در حال حاضر یکی از پیشرفته ترین انواع بسته بندی مواد غذایی میباشد این بسته بندی بیشتر برای بسته بندی کالباسها، گوشت فراوری شده و ... میباشند. مکانیزم این نوع بسته بندی پیچاندن یک لایهی پلاستیکی به دور محصولات غذایی میباشد که به طوری که کاملا پوشانده شود و منافذ روی آن کامل بسته شوند. بسته بندی لمینت مناسبترین نوع بسته بندی برای چاپ و درج لوگو میباشد. پلاستیک چسبانده شده بر روی نوشابهها از این نوع بسته بندی میباشد.
اگر در حوزه غذا مشغول به کارید آشنایی با این نوع بسته بندی مواد غذایی و مخصوصا غذاها کسب و کار شما را متحول میکند و مطمئنا در زمینهی بازاریابی و جذب مشتری، موفق خواهید بود. |
کدام غذا کدام بسته بندی؟
بیایید در مورد غذا صحبت کنیم. از نظر بیشتر ما غذا خوردن یکی از بهترین لذتهاست. اما چه اتفاقی میافتد وقتی غذایی که خیلی دوست داریم به دلیل بستهبندی نامناسب آن خراب میشود و یا ضایع میشود؟ مسلما عصبانی میشویم. بسته بندی مناسب مواد غذایی و مخصوصا غذا به دلیل خاصیت خراب شدن سریع غذا، بسیار حائز اهمیت میباشد.
اگر بستهبندی به شکلی مناسب انجام شود مطمئنا میزان ضایعات غذا به کمترین میزان خود میرسد و ماندگاری بیشتری هم خواهد داشت و اگر با پیک و از طریق سفارش هم دریافت شود سرد نمیشود و از این نظر هم بسیار ایدهآل میباشد.
اگر در حوزه غذا مشغول به کارید آشنایی با این نوع بسته بندی مواد غذایی و مخصوصا غذاها کسب و کار شما را متحول میکند و مطمئنا در زمینهی بازاریابی و جذب مشتری، موفق خواهید بود.
حالا سری به عالم غذاها و بسته بندی آن می زنیم.
بسته بندی مناسب برای کباب
کباب غذای خوشمزه و محبوب ایرانیهاست. تقریبا همهی ما کباب دوست داریم. از کباب کوبیده گرفته تا جوجه کباب و کباب ترش و دهها نوع کباب دیگر جزو لذیذترین غذاها هستند و حقیقتا مستحق بهترین بستهبندی میباشند. ظرفهای یکبار مصرف غذا (مانند ظروف نذری) که معمولا در رستورانها وجود دارد اصلا برای بستهبندی کباب مناسب نیست.
مناسب ترین نوع بسته بندی کباب همان بسته بندی نوع سینی آن و یا جعبه پلاستیکی میباشد. اگر سینی عمق نسبتا بیشتری داشته باشد تا کباب به طور کامل داخل آن قرار بگیرد و روی آن با پلاستیک مخصوص چسب شود هم امکان ریخته شدن و ضایع شدن آن کمتر است و هم حمل آن راحتتر است و ماندگاری بیشتری هم دارد.
این نوع بستهبندی بسیار ایده آل میباشد. اگر روی کبابها با یک ورق نازک آلومنیومی هم پوشانده شود ماندگاری و چرب بودن آن هم حفظ میشود و برای ارسال با پیک هم بسیار مناسب میباشد. حالا اگر این بسته بندی مناسب داخل یک کارتن مناسب برای حمل قرار بگیرد به قول یکی از دوستان که همیشه به شوخی میگفت حتی میتوان به شهرهای دیگر هم پست کرد.
بسته بندی مناسب برای پیتزا
همهی ما پیتزا را با جعبهی مخصوص آن میشناسیم، این جعبههای مقوایی همیشه پای ثابت بسته بندی پیتزا بودهاند. البته الحق و الانصاف نمیتوان ایرادی از آن گرفت. این جعبهها از پیتزا به طور کامل نگهداری میکنند و بدون کمترین ضایعاتی آن را در اختیار شما قرار میدهند تا نوش جان کنید. حمل و نقل آن نیز راحت تر است و هیچ آسیبی هم به پیتزا وارد نمیشود.
این نوع بسته بندی پیتزا در همه جا به همین شکل است و حتی در ایتالیا که مهد پیتزا هم میباشد همین نوع بستهبندی رواج دارد. البته شکل و طرح آن در جاهای مختلف و با توجه به شیوهی پخت آن متفاوت میباشد. طرحهای دایرهای بسته بندی پیتزا بسیار طرفدار دارند. جعبههای دایرهای شکل بسیار جذاب هستند و جذابیت پیتزا را دو چندان میکنند.
طرحهای مثلثی هم بیشتر برای پیتزاهایی که در طرح مثلثی پخته میشوند و یا با صورت قاچ شده به فروش میرسند کارکرد دارد. در برخی رستورانها علاوه بر جعبه پیتزا یک جعبه پلاستیکی برای مراقبت بیشتر از پیتزا هم استفاده میکنند. این جعبه پلاستیکی بیشتر دایرهای میباشد و در آن کاملا چفت و بست میشود و برای ماندگاری پیتزا بسیار مهم میباشد.
بسته بندی مناسب برای فست فود ها
ساندویچ و برگرها با اینکه به گفتهی متخصصین چندان وعدهی سالمی محسوب نمیشوند اما همچنان طرفداران خاص خود را دارند. با این توصیف و با توجه به حجم وسیعی از فست فودها در سطح شهرها لزوم بسته بندی مناسب برای آن احساس میشود.
در اکثر جاها مانند پیتزا از یک جعبه مخصوص برای ساندویچها و برگرها استفاده میشود که کیفیت موردنیاز را تا حد امکان تامین میکند اما روشهای خلاقانهی دیگری نیز به جز این جعبهها وجود دارد. برای ساندویچها میتوان از بسته بندی مقوایی استوانهای دوتکه استفاده کرد. به این صورت که قسمت بالا و پایین ساندویچ هر کدام با بخشی از این مقوای استوانهای پوشانده شوند. این حالت علاوه برا اینکه جای کمتری میگیرد هنگام خوردن نیز بسیار راحتتر هستند و نیاز نیست نگران روغنی شدن دستان خود حین خوردن باشید.
بستهبندی با استفاده از کیسه پلاستیکی و یا ورق نازک آلومنیومی به تنهایی اصلا مناسب نیست. علاوه بر اینکه نمیتواند آن را به خوبی گرم نگه دارد مشکلاتی نظیر خرد شدن برگر و یا بیرون آمدن محتویات ساندویچ و برگر از داخل نان مخصوص آن به وجود میآورد که اصلا توصیه نمیشود. یک جعبه مناسب و یا ایدههای خلاقانه مثل جعبه استوانهای برای ساندویچ میتواند جوابگوی کیفیت لازم برای نگهداری از فست فودها باشد.
در اکثر جاها مانند پیتزا از یک جعبه مخصوص برای ساندویچها و برگرها استفاده میشود که کیفیت موردنیاز را تا حد امکان تامین میکند اما روشهای خلاقانهی دیگری نیز به جز این جعبهها وجود دارد. |
بسته بندی مناسب برای انواع سالاد
بسته بندی سالاد با توجه به استفاده از سبزیجات در داخل آن بسیار مهم میباشد تا تازه بمانند. با توجه به اینکه سالاد در بین ایرانیها بسیار طرفدار دارد بسته بندی مناسب برای آن جزو ضروریات میباشد. شما تا حالا چه نوع بستهبندیهایی برای سالاد دیده اید؟
بسته بندی سالاد معمولا داخل سینیهای کوچک نسبتا عمیق و یا ظرفهای یکبار مصرف انجام میشود. با این تفاوت که در ظرف یا سینی با سلفون یا پلاستیک کاملا چفت میشود و امکان ورود هوا به داخل ظرف سالاد وجود ندارد. برخی از این ظرفهای مخصوص سالاد در مخصوص دارند که روی ظرف قرار میگیرد و با کمی فشار کاملا بسته میشوند. در برخی از آنها با یک پوشش نایلونی این کار انجام میشود. با این حال بسته بندی مناسب مواد غذایی که سبزیجات تازه در آنها به کار برده میشود به این شکل کاملا مرسوم است و در اکثر رستورانها و غذافروشیها به این شکل رایج است.
نمونههای خارجی برای بسته بندی سالاد هم دقیقا به همین شکل هستند. در برخی رستورانهای خارجی از نوع بسته بندی وکیوم هم استفاده میکنند که در حال حاضر در کشور ما چندان رایج نیست و امکان خرد شدن سبزیجات وجود دارد که چندان پیشنهاد نمیشود. ظرفهای یکبار مصرف سالاد هم در دسترس هستند و از سالاد و مواد غذایی نسبتا خوب مراقبت میکنند.
بسته بندی مناسب برای ادویه جات و حبوبات و ..
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که بخواهید نمک، فلفل و یا زعفران که بسیار ارزشمند میباشد را به نحوی بستهبندی کنید. لوبیا و عدس و مواردی از این قبیل هم بسیار حائز اهمیت میباشند. برای بستهبندی خرما و خشکبار هم راههای منحصر به فرد و ویژهای وجود دارند.
برای بسته بندی ادویه جات معمولا از کیسههای کوچک استفاده میشود. این کیسههای کوچک معمولا راحتتر در فروشگاهها به فروش میرسند و و در آنها هم توسط حرارت به طور کامل چسبانده میشود. برای بسته بندی مناسب مواد غذایی نظیر ادویهها و علیالخصوص ادویههای گرانقیمت نظیر زعفران جعبههای کوچک پلاستیکی با در شفاف هم تا حد زیادی میتوانند جوابگوی نیاز شما باشند.
برای بسته بندی خرما و خشکبار هم جعبههای مقوایی مخصوص وجود دارند که همهی ما آنها را دیدهایم. در حال حاضر برای خرما جعبههای مقوایی که در داخل آنها پلاستیکها قرار داده شده است استفاده میشود. این کار باعث میشود تا مقوا به خرما نچسبد. برای خشکبار و میوههای خشک شده هم بیشتر از نوع جعیه پلاستیکی استفاده میشود برخی میوههای خشک شده در حالت بستهبندی سینی شکل هم به فروش میرسند که چندان برای حمل و نقل مناسب نمیباشند و بیشتر برای مصارف سنتی استفاده میشوند.
حبوبات نیز به تبع خشکبار از همان بسته بندی جعبهای استفاده میکنند. نوع کیسهای آنها هم در حال حاضر رایج میباشد. نوع کیسهای آن در خارج از ایران به طور کامل استفاده میشود. این کیسهها ممکن است پلاستیکی و یا حتی مقوایی باشند و هر شرکت با توجه به کارکردش یکی از این کیسهها را انتخاب میکند.
صنعت غذا و صنعت بسته بندی
بسته بندی مواد غذایی از ابتدای فروش و عرضهی این محصولات وجود داشته و همواره کسب و کارهای مختلف سعی کردهاند با بسته بندی مناسب مواد غذایی عرضه شده گوی رقابت را از سایرین بدزدند. با این حال دلایل مشخصی هم برای این کار وجود دارد.
اولین دلیل برای بسته بندی مواد غذایی حفظ و نگهداری کامل آن و جلوگیری از فساد غذایی و ضایعات غذایی میباشد. این شاید اولین و مهمترین دلیل برای پیوند صنعت بسته بندی و صنعت مواد غذایی باشد. دلیل دوم یقینا بازاریابی بهتر و فروش آن میباشد. با یک بستهبندی درست و اصولی میتوان محصولات را بهتر معرفی کرد و فروش بیشتری کسب کرد.
گذشته از این برای حمل و نقل بهتر و استفاده آسانتر افراد و نگهداری بهتر آن در منزل، بسته بندی مناسب مواد غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است. در حال حاضر با بستهبندیهایی که برای محیط زیست چندان ضرر ندارند قدمهای خوبی برداشته شده است تا ضررهای ناشی از مواد پلاستیکی که به کمترین میزان ممکن برسد. بسته بندی مناسب مواد غذایی فواید زیادی دارد که به بخشی از آنها در این مقاله پرداخته شد.
جمع بندی
بسته بندی مناسب مواد غذایی و مخصوصا غذاها جزو دغدغههای همیشگی انسانها بوده تا از این مواد غذایی به درستی مراقبت کنند و ضایعات ناشی از بسته بندی غیراصولی را به کمترین حد ممکن برسانند. با این حال هر غذایی بسته بندی خاص خود را دارد و از این جهت برای انواع کباب و سالادها و ساندویچها و ... انواع خاصی از بسته بندی وجود دارد که در این مقاله به طور کامل بررسی شد.